Kan damarlarının iç yüzeyinde yağ, kolesterol, kalsiyum birikmesi sonucu oluşan duruma damar tıkanıklığı denir. Birikintiler, damarların iç çeperlerini daraltarak kan akışını kısıtlar veya tamamen engeller. Kalp krizine, inmeye ve diğer ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına sebep olabilir.

Damar Tıkanıklığı Belirtileri

Damar Tıkanıklığı Nedir?

Kalp kasına yeterince kan gitmemesi durumunda göğüs ağrısı hissedebilirsiniz. Ağrı, fiziksel aktivite sırasında veya stres anlarında ortaya çıkabilir. Nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Özellikle egzersiz sırasında veya dinlenirken daha fazla belirgin olabilir. Kalp ritim bozukluklarına yol açabilir. Atışlarınızın düzensiz veya hızlı olmasına neden olabilir. Tıkanmış damarlar, vücudunuzun belirli bölgelerine yeterince kan gitmemesine neden olabilir. Bu nedenle elleriniz ve ayaklarınız soğuk veya uyuşuk hissedebilir. Beyin damarlarını etkilediğinde baş ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. İnme riskini artırabilir.

Bacaklarda ağrı veya kasılmalar, periferik arter hastalığı adı verilen durumun belirtisidir. Bacak damarlarının tıkanmasına bağlı olarak meydana gelir. Göz damarlarını etkileyebilir ve bulanık görme veya görme kaybına yol açabilir. Damar tıkanıklığı belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazen belirtiler çok hafif veya belirgin olmayabilir. Eğer bu tür belirtileri yaşıyorsanız veya risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız, bir doktora danışmalısınız. Unutmayın ki erken teşhis ve tedavi, soruna bağlı komplikasyonları önlemek için çok önemlidir.

Damar Tıkanıklığı Risk Faktörleri Nelerdir?

Sigara içmek, arterlerin duvarlarında hasara neden olabilir ve riski artırabilir. Yüksek tansiyon, arterlerin hasar görmesine neden olarak riski artırır. Yüksek kolesterol seviyeleri, arterlerin iç yüzeyinde plak birikmesine yol açabilir. Durumun yaşanmasına katkıda bulunabilir. Diyabet, kan şekerinin yüksek olması nedeniyle arterlerde hasara neden olup riski artırır. Obezite, vücutta yağ birikip arterlerin hasar görmesine neden olarak riski artırır.

Aile geçmişi, hastalığın riskini etkileyebilir. Eğer ailenizde damar hastalığı öyküsü varsa, bu riski artırabilir. Fiziksel aktivite eksikliği, riski artırabilir. Aktif bir yaşam tarzı, damar sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Yaş ilerledikçe, arterlerde plak birikimi daha olası hale gelebilir. nedenle yaş hastalığın yaşanmasına neden olabilir. Erkekler, özellikle kadınlara göre daha yüksek riske sahip olabilirler. Ancak menopoz sonrası dönemde kadınlarda da risk artabilir.

Kronik stres, vücutta inflamasyonu artırabilir ve hastalığa katkıda bulunabilir. Risk faktörleri damar tıkanıklığı yaşanmasına katkıda bulunabilir. Ancak bu faktörlerin bazıları kontrol edilebilir veya azaltılabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, sigarayı bırakmak, dengeli bir diyet sürdürüp, düzenli egzersiz yapmak riski azaltır. Risk faktörleriniz hakkında endişeleriniz varsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmeniz önemlidir.

Damar Tıkanıklığı Tedavi Yöntemleri

Damar Tıkanıklığı Nedir?

Sorunu önlemek veya iyileştirmek için düşük yağlı, yüksek lifli bir diyet benimsemek önemlidir. Ayrıca omega-3 yağ asitleri içeren balık gibi besinleri tüketmek de faydalı olabilir. Düzenli fiziksel aktivite, kan dolaşımını artırarak damar sağlığını destekler. Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmak damar sağlığı açısından önerilir. Sigara içmek damarları olumsuz etkiler ve  tıkanıklıklara yol açar. Sigarayı bırakmak önemlidir. Kan pıhtılarını önlemek için aspirin gibi kan inceltici ilaçlar kullanılabilir. Hipertansiyonu kontrol altında tutmak için ilaçlar kullanılabilir.

Anjiyoplasti ve stent prosedüründe, tıkanmış damarın açılması için bir balon kullanılır. Daha sonra damarı açık tutmak için stent adı verilen tel tüp yerleştirilir. Ağır tıkanıklıklarda, tıkanmış bölgeyi atlamak için yeni bir damar veya damarlar oluşturmak için bypass cerrahisi gerekir. Tedavi yöntemi, damar tıkanıklığı şiddeti ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Düzenli olarak doktor muayenelerine gitmek ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek sağlığınızı korumak için önemlidir.