Damar Tıkanıklığı Tedavisi
Koroner damar rahatsızlıkları, kalp damarlarından biri olan koroner arterin yapısal olarak hasara uğramasıdır. Damar sertleşmesi, yağlanması ve tıkanıklık gibi sorunlar yaşanmaktadır. Başlangıç seviyesinde teşhis edildiğinde ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Kalp ve damar cerrahisi uzmanlığı altında gerçekleştirilen damar tıkanıklığı tedavisi için koroner bypass cerrahi teknikleri kullanılır.
Koroner Bypass Nedir?
Koroner arter, kalbin hareketleriyle beraber vücudun geri kalanına gerekli kan dolaşımını gerçekleştirmektedir. Kalp ve damarların işleyişini sağlayan koroner arterde, zaman içerisinde yapısal bozukluklar gözlemlenir. Koroner bypass ameliyatı, göğüs üzerinden minimal invaziv adı verilen teknikler uygulanarak gerçekleştirilir.
Damar tıkanıklığı tedavisi ve süreç kapsamında uzman doktor tarafından her hastaya uygun plan oluşturulur. Koroner bypass ile şiddetli ağrı ve kalp krizi riski taşıyan hastaların şikayetleri önlenir. Kişinin vücudundaki fonksiyonel anlamda sağlıklı olan damarlardan yardım alınır. Bu sayede tıkanık olan damarların dolaşımı tekrar devam eder.
Damar Tıkanıklığı Nedenleri
Kişinin aile geçmişinde kalp ve damar hastalıklarının olması belirleyicidir. Ek olarak kolesterol, tansiyon ve çeşitli damar sorunları bulunabilir. Bu ve benzeri hastalarda kalp ve damar uzmanlığı çerçevesinde gerekli tanı yöntemlerine başvurulmalıdır. Stresli hayat şartları ve hareketsizlik sonucunda da damar tıkanıklığı tedavisi gerekmektedir.
Kilo alımına neden olacak beslenme alışkanlıkları damar içi tıkanması ortaya çıkar. Genetik etkenler ve yaşlılığa bağlı sebepler etkilidir. Son olarak iltihap oluşumu sonucunda da koroner bypass ameliyatı gerekebilir.
Koroner Bypass ve Damar Tıkanıklığı Tedavisi
Koroner bypass operasyonu öncesinde hastanın damar tıkanıklığının boyutu teşhis edilir. Ardından kişinin mevcut hastalıklarına bağlı olarak tedavi yöntemine karar verilir. Kan dolaşımı ve işleyiş açısından sağlıklı olan damarlar, koroner bypass cerrahisi ile iyileşme sağlanır.
Damar tıkanıklığı tedavisi süreci kapsamında kişinin gün içerisindeki bazı alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. Ameliyat sonrasında ise sağlıklı beslenme koşullarına uygun bir yaşam tarzına yönlendirilmelidir. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılması önerilir. Spor aktiviteleri, kalp ve damar sağlığı açısından olumlu yönde etki eder.